Prodaja rezervnih dijelova za traktore i kombajne

Pregledajte i pripremite svoj kombajn za žetvu

19.2.2016. 17:56

Kako bi produžili vijek svog kombajna, potrebno ga je redovito pregledavati. Zamjena dijelova prije nego postanu neupotrebljivi može vam uštedjeti i vrijeme i novac.

Kod pripreme i pregleda kombajna za žetvu važno je znati na što sve treba obratiti pozornost,kako bi cijeli stroj pravilno funkcionirao. Nikako u žetvu nemojte krenuti bez pravilnog pregleda jer tako može doći do velikih kvarova koji vam mogu pokvariti cijelu sezonu.


Donosimo vam pregled praktičnih ideja i savjeta koje bi trebali provesti kako bi vaš kombajn bio pripremljen za vrijeme žetve.

- Na prvom mjestu sigurno je motor. Potrebno je izmijeniti motorno ulje, čak iako je vaš kombajn u prošloj sezoni napravio malo radnih sati, svakako se preporučuje svake godine izmijeniti ulje u motoru i filter ulja.

- Zamjena zračnog filtera na vrijeme može vam značiti veliku uštedu. Trebalo bi ga se mijenjati svaki put kada primijetite da je previše zagađen.

- Briga oko hladnjaka motora uključuje obavezno ispiranje sa što većim pritiskom zraka. Ako vam se čini da to nije dovoljno i da bi ga trebalo oprati, preporučili bi vam da skinete hladnjak i da ga operete s puno vode. U svakom slučaju nemojte koristiti visoko tlačni perač ili mini wasch jer bi tako mogli oštetitićelije hladnjaka. Kada ga isperete vodom ispušite ga zračnim kompresorom.

- Ne zaboravite pregledati ulja u svim reduktorima, bočnim pogonskim elementima i mjenjaču.

- Kod vršidbenog uređaja treba krenuti od naprijed. U uvlačnom grlu može se dogoditi da je lanac labav ili je možda letva napukla, te ukoliko to na vrijeme ne primijetite i istu letvu vam „proguta“ vršalica dolazi do teškog oštećenja stroja. Bilo bi dobro prije sezone pregledati ne samo spomenute ležajeve već sve teže dostupne, kao što su ležajevi na biteru, drugom bubnju, pogonskoj osovini slamotresa itd.

- Ako vam se bilo koji remen učini „sumnjiv“ obavezno ga zamijenite. Ukoliko mislite da remen može još raditi nekoliko sati pa vam je žao baciti, preporučujemo da rezervni imate cijelo vrijeme sa sobom. Nikako nemojte to napraviti s remenom bubnja jer je on teško dostupan, potrošit ćete dosta dragocjenog vremena da ga izmijenite.

- Kod otkosnog uređaja odnosno hedera treba obratiti pozornost na noževe kose. Najbolje je kosu izvaditi i detaljno pregledati jesu li svi noževi čitavi i oštri, te nedostaje li koja zakovica ili vijak. Svakako ne zaboravite glavu i prste kose.

- Prsti vitla ukoliko su popucali ili ste ih tijekom godina pogubili, trebali bi se nadomjestiti novima. 

Ovo je samo nekoliko važnijih stvari na koje svakako treba obratiti pozornost, ali to ne znači da je kombajn kompletno pregledan. Prije žetve svakako treba obaviti kvalitetan i kompletan pregled kombajna, jer pravilnimpregledom i brigom možete spriječiti velika oštećenja.

Oznake:

Objavljeno u Novosti Od

Agro-Modus